Ottosson

Ottosson

Waarom kiezen voor Ottosson lijnolieverf?

De voordelen:
- duurzaam: beschermt en conserveert optimaal, verlengt de levensduur van uw hout
- 100% ecologisch: zowel de grondstoffen als ook de productie van Ottosson lijnolieverven zijn niet milieubelastend
- oplosmiddelvrij
- bevat géén conserveermiddelen
- vrij van kunstharsen , uitstekende vochtregulering
- lange open tijd
- scheurt en bladdert niet, eenvoudig in onderhoud
- overzichtelijk systeem: 1 verf voor hout, metaal en pleister- en metselwerk
- zuinig in gebruik: zeer hoog rendement van 15-20 m2 per liter
- kleur- en lichtecht: door gebruik van 100% stabiele, minerale pigmenten
- lange onderhoudsinterval
- economisch: door het hoge rendement en de lange levensduur een lage m2 prijs
- indien luchtdicht afgesloten vrijwel onbeperkt houdbaar

Het nadeel:
- langere droogtijd. Omdat er in de Ottosson verven geen gebruik gemaakt wordt van kunstharsen zijn de droogtijden langer dan je gewend bent van bijvoorbeeld watergedragen verven. De langere droogtijd weegt echter ruimschoots op tegen alle voordelen die deze klassieke lijnolieverven bieden.


Voor welke ondergronden zijn de Ottosson lijnolieverven geschikt?
Ottosson lijnolieverven kunnen op de meest uiteenlopende ondergronden worden aangebracht: hout, metaal, pleisterwerk, gips, glas, bak- en natuursteen enz.
Hout: Ottosson lijnolieverven zijn niet alleen geschikt voor ramen en deuren maar ook voor: boeiboorden, zware balken (vakwerkbouw, molens) gevelbeschietingen van houten, massieve houtbouw zoals bijv. logbouw, "Finn-log), schuttingen, tuinhuisjes, meubelen enz. Omdat de lijnolie diep in het hout doordringt wordt voorkomen dat het hout vocht opneemt, dit is een van de redenen waarom met lijnolieverven behandeld hout zo lang meegaat.
Metaal: Ottosson lijnolieverven kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt op voorbehandeld stalen kozijnen, smeedwerk, hekken, gietijzer, golfplaat, regenpijpen enz.
Steen: Hoewel  tegenwoordig minder bekend werden vroeger ook stenen gevels behandeld en beschermd met lijnolieverven. De lijnolieverf beperkt de vochtopname zonder de muur te verstikken of af te sluiten. Door de lijnolieverf te verdunnen met rauwe lijnolie en een klein beetje gomterpentijn verkrijg je een kalkmatte afwerking met een lange levensduur en uitstekende vochtregulerende en conserverende eigenschappen.

Waarom zijn Ottosson lijnolieverven zo goed vochtregulend?
Een lijnolieverf die is gemaakt op basis van zuivere lijnolie (en dus geen harsen of andere olïen bevat) dient eigenlijk beschouwd te worden als een intelligente verf omdat lijnolieverf zijn eigenschappen aanpast aan de omstandigheden: Wanneer het droog is dan is de verf in een bepaalde mate poreus en in staat om waterdamp op te nemen en af te staan; wanneer de laag nat wordt door bijvoorbeeld regenwater dan zwelt de lijnolie op waardoor de laag zich sluit en de ondergrond het water niet meer opneemt. Wanneer het oppervlak weer droog is dan wordt de verflaag weer poreus en kan in het hout aanwezig vocht eenvoudig en snel worden afgegeven. Op deze manier worden rotting en aantasting van het hout voorkomen.
Daarnaast is het zo dat lijnoliemoleculen extreem klein zijn en daardoor ze zeer diep in het hout kunnen doordringen. Omdat hierdoor de houtporiën verzadigd worden met olie nemen zij geen vocht meer op. Door deze unieke eigenschappen kunnen met lijnolieverf behandelde ondergronden zéér lang meegaan.

Hoe worden Ottosson lijnolieverven gemaakt?
Ottosson lijnolieverf bestaat uitsluitend uit zuivere lijnolie en traditionele, minerale pigmenten. De verf verf wordt op ambachtelijke industriele wijze geproduceerd: bekijk de video.
De grondstof van de lijnolie, het vlas, wordt in Zuid-Zweden in eigen beheer geteeld en geperst. Op die manier is gegarandeerd dat men een lijnolie van de hoogste kwaliteit en zonder ongewenste toeslagstoffen verkrijgt. Het koud persen van het lijnzaad leidt weliswaar tot een veel geringere opbrengst maar levert een helderder en zuiverder product op.
De rauwe lijnolie heeft een geringere oppervlaktespanning dan water en daarmee een ongevenaard penetrerend vermogen. Het conserveert de ondergrond en beschermt hout tegen rotting, pleisterwerk tegen verpulvering en ijzer tegen roesten. Ottosson rauwe lijnolie is daarom bij uitstek geschikt als grondering voor hout buiten en als verdunner voor de 1e laag lijnolieverf.
Om de droogtijd te verkorten wordt de olie volgens een historisch procedé gekookt; de olie wordt onder toevoeging van zuurstof en metaalzouten tot ca. 140 °C verhit. Deze gekookte lijnolie is wat dikker en beschikt naast de betere drogingseigenschappen over uitstekende hechtende en impregnerende eigenschappen en wordt als bindmiddel voor de Ottosson lijnolieverven gebruikt.

sorteer op:
sorteer op: