op verantwoorde wijze schilderen van mergel en andere kalksteensoorten

op verantwoorde wijze schilderen van mergel en andere kalksteensoorten

Mergel (officiële naam Maastrichtersteen) is een zachte kalksteensoort met een gelige kleur die in Zuid-Limburg gewonnen wordt en ook hoofdzakelijk regionaal is toegepast als bouwsteen. Omdat mergel een kwetsbaar en poreus gesteente is kan dit niet met elk verftype worden geschilderd. De meeste moderne gevelverven zijn onvoldoende vochtregulerend en daardoor voor mergel ongeschikt.

Voor mergel is een verf die alleen damp-open is niet voldoende. Om voor mergel geschikt te zijn is een verf die ook capillair vochttransport toestaat de beste keus omdat dit voorkomt dat vocht opgesloten wordt in de mergel.

Traditioneel werd mergel vaak afgewerkt met een kalkverf. Omdat kalkverf chemisch verwant is aan de mergel is kalkverf nog altijd een uitstekende keus voor het schilderen van mergel of andere poreuze kalksteensoorten. Wanneer de mergel nog in de grond zit bevat de steen een hoeveelheid bergwater, in geval van mergel is dit kalkhoudend water. Na de verwerking van de steen verliest deze langzaam haar vocht en neemt het water de kalk mee naar het oppervlak van de steen. Daar reageert het met CO2 en vormt calciet, dit geeft een beschermlaag op het oppervlak van de mergel. Omdat de traditioneel aangebrachte kalkverf familie is van de mergel en chemisch verwant is aan de  beschermlaag is dit een zeer goede combinatie.

Bij het reinigen en/of schaven van mergel worden niet alleen eventuele oude kalkverflagen verwijderd maar ook de dunne beschermlaag, de calciethuid. Hierdoor wordt de mergel kwetsbaar omdat de beschermlaag voorkwam dat de steen teveel water opnam.

Omdat onze thuisbasis Gulpen is, in het hart van het Zuid-Limburgse heuvelland gelegen, zien we ons als verfspecialist verplicht om een aantal voor mergel veilige en geschikte verven aan te bieden.

Omdat de conditie van de mergel en de eventuele aanwezigheid van andere verflagen van invloed zijn op de verfkeuze raden we ook altijd aan om met ons contact op te nemen wanneer er plannen zijn om mergel van een (nieuwe) verflaag te voorzien.

sorteer op:
sorteer op: