eigenschappen en verwerking van kalkverf

Op deze pagina leggen we uit wat een kalkverf is en hoe deze het best verwerkt kan worden. Een uitgebreid verhaal over kalkverf kun je lezen in het artikel dat in het tijdschrift Herenhuis is gepubliceerd.

Mochten er na het doorlezen van onderstaande informatie toch nog vragen zijn aarzel dan niet om telefonisch of per e-mail contact met ons op te nemen:

+31 43 450 6304 of [email protected]

Kalk wordt al duizenden jaren als verf gebruikt en is daarmee een van de oudste ons bekende verven. Naast het feit dat kalkverf een historische verf is is het ook een gezonde en bijzonder decoratieve verf met een paar unieke eigenschappen waardoor kalkverf tegenwoordig steeds meer aan populariteit wint. Kalkverf is niet te vergelijken met moderne muurverven en vraagt dan ook voor de verwerking een andere benadering.

De belangrijkste eigenschappen van kalkverf:

  • Een van de belangrijkste decoratieve eigenschappen van kalkverf is het levendige effect met de subtiele kleurschakeringen. De kleurschakeringen worden veroorzaakt door de manier van verwerken en door de aard van de ondergrond.
  • Kalkverf is ultra mat
  • Onze kalkverf is 100% ecologisch en bevat géén (micro-)plastics, oplos- en conserveringsmiddelen of andere milieubelastende stoffen.
  • Geurarm, vrij van schadelijke stoffen, geschikt voor mensen met allergieën.
  • Onbrandbaar
  • Kalkverf is zeer goed vochtregulerend, schimmelwerend en antibacterieel, daarom ook uitstekend geschikt voor vochtige ruimtes zoals badkamers en kelders
  • Bij gekleurde kalkverf is de verf in natte toestand veel donkerder dan de gedroogde verf. Bij twijfel over de juistheid van de kleur: zet een proef op en laat deze drogen alvorens de muur te verven.
  • Kalkverf is in natte toestand transparant en krijgt pas zijn volledige dekkracht na droging.
    Onze kalkverf geeft bij een juiste verwerking niet tot nauwelijks af, dit in tegenstelling tot de van vroeger bekende witkalk.
  • Kalkverf is alkalisch (bijtend) draag daarom bij het werken met kalkverf een (veiligheids)bril en handschoenen.

Ondergrond

Geschikte ondergronden: zuigende minerale stuc- en pleisterlagen (gips, kalk, cement, kalk), beton, steen, metselwerk, gipskarton- en gipsvezelplaten (fermacell), papiervlies, zuigende en stabiele muurverven, matte en zuigende kunstharsdispersieverven (tex en acryl).
Ondergrond moet schoon, stabiel, vet- en stofvrij zijn.
Bij onregelmatig en slecht zuigende ondergronden dient eerst een laag Siolux te worden aangebracht. Zuigende ondergronden voorstrijken met Caseïnegrondering.

Grondering altijd met een goede kwast, gelijkmatig aanbrengen. Er mogen geen druipers of glanzende plekken in de voorstrijk zitten. De grondering kan na 8 uur overschilderd worden.
Wanneer er reparaties uitgevoerd moeten worden op een muur dan deze bij voorkeur met hetzelfde materiaal uitvoeren als van oorsprong gebruikt is. Als dit niet mogelijk is dan een vervangend materiaal kiezen met vergelijkbare eigenschappen qua zuiging en structuur. Bij muren met reparatieplekken bestaat het risico dat er door andere zuiging storende kleurverschillen optreden. Om dit te voorkomen de muur niet met Caseïnegrondering maar met  Siolux voorstrijken.
Ongeschikte ondergronden: kalkverf niet toepassen op kit, hout, spaanplaat, mdf, multiplex, kunststof, veegvast, olie- of natuurharsverf, glanzende oppervlakken en permanent vochtige ondergronden.

Verwerking van kalkverf

  • Voor gebruik de verf met roerstaaf/verfmixer goed roeren en indien nodig de verf met 5-10% water op strijkdikte brengen, de verf moet zich makkelijk en goed laten verwerken.
  • Kalkverf verwerken met een goede blokwitter/witkwast. Een roller is eventueel alleen geschikt voor witte kalkverf.
  • Werk altijd nat-in-nat: niet eerst de randen schilderen maar na het opzetten van de randen direct verder gaan met het muurvlak. Breng de verf kruislings aan voor een gewolkt effect, wanneer verticale strepen gewenst zijn dienen deze zoveel mogelijk in een doorgaande beweging van boven naar onder te worden aangebracht (dus niet tot de helft van de hoogte want dan zijn later de aan-zetten van de andere helft storend zichtbaar)
  • Werk systematisch: begin niet midden op een muur maar start in de linker- of rechterbovenhoek van een muur. Maak een muurvlak geheel af, niet tussentijds stoppen aangezien er dan storende aanzetten zichtbaar zijn. Niet achteraf nog plekken bijwerken omdat dit altijd zichtbaar blijft.
  • Werk gelijkmatig en steeds op dezelfde manier: omdat de manier van aanbrengen terug te zien is in het eindresultaat is het ook het beste als een ruimte door één en dezelfde persoon geschilderd wordt.
  • Kalkverf niet verwerken bij lucht- en ondergrondtemperaturen onder de 8º en boven de 25º C. Tocht tijdens de verwerking en droging vermijden aangezien dit kan leiden tot ongewenste vlekvorming.
  • Niet te behandelen gedeeltes afdekken, spatten direct met water verwijderen.
  • Gereedschap reinigen met water, varkensharenkwasten vervolgens reinigen in water met wat schoonmaakazijn en daarna uitspoelen met schoon water.

 
In de praktijk wordt kalkverf nog wel eens verward met krijtverf. Een krijtverf is een matte verf die een gelijkmatig resultaat geeft zonder de levendigheid van een kalkverf. Daarnaast zijn krijtverven meestal op basis van een acryl- of ander kunstharsbindmiddel.

Een echte kalkverf is een verf waarvan het bindmiddel uit gebluste kalk bestaat. Daarnaast bevat kalkverf nog minerale vulstoffen zoals steenmeel en bij gekleurde kalkverf pigmenten.Bij het drogen van de kalkverf neemt deze CO2 uit de lucht op en wordt opnieuw kalksteen gevormd. Voor dit proces moet de kalkverf een beetje vochtig zijn en mag de verf niet te snel drogen.

Onze kalkverf is een 100% natuurlijke kalkverf die geen titaanwit, conserveermiddelen en plastics bevat.