schimmel voorkomen en bestrijden

schimmel voorkomen en bestrijden

Schimmel in woningen is een veelvoorkomend en toenemend probleem en wordt veroorzaakt door een te hoge (lucht-)vochtigheid in gebouwen. Schimmel, vaak "verstopt" achter kasten, behang en lambrisering, is te herkennen aan een muffe, aardse geur.

Er zijn talrijke producten in de handel die schimmel bestrijden maar hiervan is vaak het probleem dat de werkzame stoffen niet alleen werkzaam zijn tegen schimmels maar ook een bedreiging kunnen zijn voor de bewoners. Daarom bieden wij effectieve producten aan die onschadelijk zijn voor mens en dier.

1. Alcohol

Alcohol verwijdert kleine schimmelvlekken met een eenmalig effect. Onze pure alcohol kan schimmelvlekken snel en zonder veel moeite oplossen en verwijderen. De schimmel wordt oppervlakkig verwijderd, maar dit is slechts "eerste hulp". Daarna moet zo snel mogelijk een verdere behandeling worden uitgevoerd met de volgende producten:

2. Schimmelkiller

Schimmelkiller is een mineraal anti-schimmelproduct dat sporen permanent inkapselt en zo beschermt tegen verdere verspreiding. Tegelijkertijd wordt het oppervlak sterk alkalisch, wat nieuwe groei voorkomt. Schimmelkiller dekt niet qua kleur en moet af en toe overgeschilderd worden met onze kalkverf. Schimmelkiller hecht op bijna elk oppervlak en is ook geschikt om bijvoorbeeld aangetaste achterwanden van kasten te saneren. Vele maanden effectief.

3. Kalk

Kalk werkt het beste tegen schimmels vanwege de langdurige alkaliteit. Daarom adviseren we een aantal producten op basis van kalk.

Kalkverf is ons beproefde middel om schimmel permanent te verwijderen en kleurrijk te bedekken. Een dubbele laag is meestal voldoende om te voorkomen dat schimmel terugkeert.

Ant-schimmelpleister is de beste remedie voor schimmelaantastingen op koude delen van gebouwen, zoals slecht geïsoleerde vensterbanken, dagkanten en wandgedeeltes die op het noorden liggen. Schimmelaantastingen in koude slaapkamerhoeken en badkamers, die meestal te maken hebben met condensatie, kunnen ook permanent onder controle worden gebracht met Anti-schimmelpleister. Het enorme vochtbufferende vermogen zorgt ervoor dat het oppervlak altijd droog en alkalisch is, waardoor verdere aantasting wordt voorkomen.

Onze aanbevelingen hebben betrekking op schimmelaantastingen van maximaal 5 m². Bij grootschalige  aantasting van hele kamers of zelfs gebouwen moet een specialist worden geraadpleegd. In geval van twijfel kun je je zorgen bespreken met onze technische adviseur. Constructiefouten en speciale omstandigheden kunnen het effect van de gepresenteerde producten beïnvloeden.

weer lezen over oorzaken van schimmelproblemen:

RIVM brochure Schimmel en vochtproblemen in woningen

sorteer op:
sorteer op: