schimmel binnenshuis voorkomen en bestrijden

Schimmel in woonruimtes is een wijdverbreid en groeiend probleem. Omdat schimmels allergieën en luchtwegaandoeningen kunnen veroorzaken vormen zij een gezondsheidsrisico voor mensen/zijn zij een ernstige bedreiging voor de gezondheid van mensen

Schimmel, "verstopt" zich vaak achter behang of op slecht geventileerde plekken zoals achter kasten en lambriseringen maar kan worden waargenomen door een muffe, licht aardse geur in het interieur.

Alcohol verwijdert kleine schimmelvlekken met een eenmalig effect. Onze pure alcohol kan schimmelvlekken snel en zonder veel moeite oplossen en verwijderen. De schimmel wordt oppervlakkig verwijderd, maar dit is slechts "eerste hulp". Daarna moet zo snel mogelijk een verdere behandeling worden uitgevoerd met de volgende producten:

Mouldcracker kapselt sporen in, bindt ze permanent en beschermt zo tegen hun verdere verspreiding. Tegelijkertijd wordt het oppervlak sterk alkalisch, wat nieuwe groei voorkomt. Schimmelknacker dekt niet qua kleur en moet af en toe overgeschilderd worden met moeraskalkverf. Het hecht op bijna elk oppervlak en is ook geschikt om bijvoorbeeld aangetaste achterwanden van kasten te saneren. Vele maanden effectief.

Kalk werkt het beste tegen schimmels vanwege de langdurige alkaliteit.

Kalkverf is ons beproefde middel om schimmel permanent te verwijderen en kleurrijk te bedekken. Een dubbele laag is meestal voldoende om te voorkomen dat schimmel terugkeert.

Schimmelsaneringspleister is de beste remedie voor schimmelaantastingen op koude delen van gebouwen, zoals slecht geïsoleerde vensterbanken en dakranden. Schimmelaantastingen in koude slaapkamerhoeken en badkamers, die meestal te maken hebben met condensatie, kunnen ook permanent onder controle worden gebracht met schimmelsaneringspleister. Het enorme absorptievermogen zorgt ervoor dat het oppervlak altijd droog en alkalisch is, waardoor verdere aantasting permanent wordt voorkomen.

Onze aanbevelingen hebben betrekking op schimmelaantastingen van maximaal 5 m². Bij massale aantasting van hele kamers of zelfs gebouwen moet een specialist worden geraadpleegd. In geval van twijfel kun je je zorgen bespreken met onze technische adviseurs. Structurele defecten en speciale kenmerken kunnen het effect van de gepresenteerde producten beïnvloeden.

Preventietips tegen schimmel in huis vindt u in de schimmelgids van het Federaal Milieuagentschap.

 

Niet alleen in oudere woningen die niet of matig zijn geïsoleerd maar ook in optimaal geïsoleerde nieuwbouwwoningen is de aanwezigheid van schimmels een groeiend probleem.

Er zijn talrijke producten in de handel die schimmel bestrijden maar hiervan is vaak het probleem dat de werkzame stoffen niet alleen werkzaam zijn tegen schimmels maar ook een bedreiging zijn voor de bewoners.

Met het steeds beter isoleren van woningen en andere gebouwen ontstaan vaak

Schimmel in woonruimtes is een bedreiging voor de gezondheid en dient altijd te worden bestreden.