Kreidezeit vegan muurverf – natuurwit 5 kg

€31,90
op voorraad
Egologische vegan krijtverf in poedervorm op basis van plantaardig eiwitten en marmerpoeder. Deze bio-based muurverf is vrij van titaandioxide, schadelijke, kunstmatige of dierlijke bestanddelen. Rendement 7 m2/kg, voor 35 m2/laag. Verfresten mogen op de
Levertijd: 1-2 werkdagen

 Eigenschappen

 • levering in poedervorm, voor gebruik met water aan te maken
 • eenvoudig te verwerken
 • zeer reukarm
 • extreem damp-open en vochtregulerend
 • uitstekende dekkracht
 • natuurlijk helder wit door fijne Italiaanse marmerpoeders, zonder titaanwit
 • veegvast en meermalig overschilderbaar
 • bevat géén conserveermiddelen zoals kathon of formaldehyde, Kathon CG-vrij
 • verfresten zijn composteerbaar

 Algemeen

Kreidezeit Vega muurverf is een zuivere biobased muurverf op basis van plantaardige eiwitten en fijn gemalen Italiaans marmerpoeder. Het marmerpoeder dat als pigment is gebruikt verleent deze ultramatte verf haar zachte, neutrale witte kleur.

Omdat Vega Muurverf in poedervorm geleverd wordt zijn conserveermiddelen overbodig en wordt er bespaard op verpakkings-, transport- en opslagkosten. Bovendien is deze milieuvriendelijke verf oplosmiddel- en weekmakervrij.

 

Toepassing

Muur- en plafondverf voor gebruik binnenshuis. Geschikt voor verwerking op zuigende ondergronden zoals stuc- en pleisterlagen, steen, beton, Kreidezeit Renovlies, rauhfaser en zuivere papierbehangsoorten, gipskarton- en gipsvezelplaten.

Wanneer oude dispersieverven overgeschilderd moeten worden dan dient de geschiktheid dmv een proefvlak te worden beoordeeld (zie bij “tips”)

Vega muurverf kan niet worden aangebracht op:

Veegvast, lijmverf, kalkverf, olieverf, latexverf, kunststof, metaal, ondergronden met resten met behangerslijm, alle gladde, niet-zuigende ondergronden, permanent vochtige ondergronden. Voor vochtige ruimtes advisren Kreidezeit kalkverf of Siolux mineraalverf. De Siolux is eveneens geschikt voor het overschilderen van latex-, acryl en andere niet zuigende muurverven.

 

Samenstelling – grondstoffendeclaratie

Marmerpoeders, krijt, plantaardige eiwitten (afkomstig van peulvruchten), porseleinaarde, kalkhydraat, soda en methylcellulose. Verpakking: papieren zak.

 

Gereedschap

Goede verfrollers (middellange vezellengte) of blokwitter. Vega muurverf kan worden verwerkt met airlessspuit. Hiervoor is een apart informatieblad beschikbaar.

 

Voorbehandeling

De ondergrond moet draagkrachtig, zuigend, schoon, droog, stabiel,vetvrij en vrij van kleurende en doorslaande stoffen zijn.

Nieuw aangebrachte kalkstuclagen dienen minimaal 4 weken oud te zijn. Zandende ondergronden stofvrij maken.

Oude lijmverf, veegvast en alle andere poederende en instabiele verflagen dienen grondig te worden weggewassen of afgestoken. Behangerslijm dient volledig te worden afgewassen. Sinterhuid en bindmiddelconcentraties op pleisterlagen verwijderen. Resten van bekistingsolie en sinterhuid op beton volledig verwijderen.

Los zittende pleisterlagen en stenen verwijderen en met het zelfde materiaal herstellen.

Roet, teer, en vochtplekken gronderen met Kreidezeit Isoleerprimer. Beschimmelde ondergronden voorbehandelen met Kreidezeit Schimmelkiller (K003620).

 

Verwerking

1. grondering:

alle onbehandelde, zuigende ondergronden (alle stuc- en pleisterlagen, gipskarton- gipsvezelplaten) moeten worden voorgestreken met Kreidezeit caseïneprimer (K003145). Op gemengde ondergronden en bij gipskarton dienen de sterk zuigende plamuurplekken separaat voorgestreken te worden, na droging het hele oppervlak voorstrijken. Vermijd het gebruik van kit, gebruik liever een goede muurvuller. Wanneer er een kit gebruikt wordt dan een anti-crack kit gebruiken.

 

2. Aanmaken van de verf:

Het verfpoeder rustig en gelijkmatig in de aangegeven hoeveelheid koud/lauw water strooien en met een boor-machine met mengstaaf of verfmixer tot een klontvrije massa roeren. Minimaal 30 minuten laten staan zodat de reactie tussen de ingrediënten goed kan plaatsvinden en voor gebruik nogmaals goed doorroeren, het wat langer laten rusten bevordert de verwerkbaarheid van de verf.

 

3. Aanbrengen van de verf:

Alle lagen dun, gelijkmatig en zonder aanzetten opbren-gen. Bij donkere en contrastrijke ondergronden dient rekening gehouden te worden met 2 lagen caseïneverf. In geen geval proberen dit soort ondergronden met 1 laag dekkend te krijgen; te dik opgebrachte lagen leiden tot craquelé en afbladderen van de verflaag. In natte toestand is de verf transparant, pas als de verf droog is krijgt ze haar dekkracht. Het is van belang niet te lang in de laag te blijven strijken of rollen. Om ontmenging van de verf te voorkomen ook tijdens de verwerking de verf af en toe roeren.

Omdat deze verf geen conserveermiddelen bevat moet de aangemaakte verf binnen 24 uur verwerkt worden.

De houdbaarheid van aangemaakte verf is te verlengen door aan de verf wat spijk- of lavendelolie toe te voegen of door de verf aan te maken met gedemineraliseerd of gekookt (en afgekoeld) water.

 

Benodigde hoeveelheid aanmaakwater

De hoeveelheid aanmaakwater is afhankelijk van de on-dergrond en de gekozen gereedschap .

Verwerking met roller:

1 kg verfpoeder mengen met 550 ml water, eventueel na de reactietijd nog met max. 150 ml water verdunnen.

Verwerking met kwast:

1 kg verfpoeder mengen met 650 ml water, eventueel na de reactietijd nog met max. 150 ml water verdunnen.

De verf wordt na de reactietijd smeuïger dus pas daarna eventueel nog wat extra water toevoegen.

 

Verwerkingscondities

De temperatuur van de omgeving en ondergrond dient tijdens de verwerking en droging van de verf tussen de +8 °C en +25 °C te liggen.

 

Droogtijden

bij 20°C en 65% relatieve luchtvochtigheid: overschilderbaar na ± 8 uur, doorgedroogd na ± 24 uur.

 

Rendement/verbruik

ca. 145 g verfpoeder per m² per laag op gladde, normaal zuigende ondergronden. Werkelijk verbruik kan afwijken.

 

Kleuren

Vega muurverf kan men eenvoudig zelf op kleur maken met alle Kreidezeit pigmenten. Er mag maximaal 10 % pigment aan de Vega muurverf worden toegevoegd.

(= 100 g pigment per kg Vega muurverfpoeder).

Kleurkaarten met mengtabellen zijn bij ons beschikbaar.

Wanneer er pigmenten anders dan Kreidezeit gebruikt worden dan moeten die alkalibestendig zijn.

Voordat de pigmenten aan de (aangemaakte) verf worden toegevoegd moet er eerst met wat water een klontvrij papje van gemaakt worden. Om het risico op klonten te vermijden dient dit papje een aantal uren te wellen.

 

Overschilderen

Vega muurverf is overschilderbaar met:

 • Kreidezeit Vega muurverf
 • Kreidezeit leemverf
 • Kreidezeit leemstructuurverf
 • Kreidezeit kalkverf
 • Kreidezeit lijmverf

 

Verwijderen van de verflaag

Mocht het nodig zijn de verflaag te verwijderen dan kan men dit doen door de verf goed nat te maken en enkele uren te laten inweken, vervolgens kan de afgestoken worden. Verfresten met een spons of borstel wegwassen. Op kalkhoudende ondergronden kan de verf alleen mechanisch worden verwijderd.

 

Verpakkingseenheden

2,5 kg voor maximaal 18 m²

5 kg voor maximaal 35 m²

10 kg voor maximaal 70 m²

25 kg voor maximaal 175 m2

Rendement gebaseerd op 1 laag.

 

Opslag/houdbaarheid

Droog, koel en in gesloten verpakking opgeslagen is het verfpoeder minimaal 2 jaar houdbaar.

 

Schoonmaken van gereedschap

Direct na gebruik met water of een warme Marseiller zeepoplossing (art. nr. K003220) reinigen

 

Afvoer van verfresten

Verfresten niet in de afvoer wegspoelen maar laten indrogen en als restafval afvoeren. Verfresten kunnen probleemloos gecomposteerd worden.

 

Gevarenklasse

niet van toepassing – bevat geen gevaarlijke stoffen

 

Opmerkingen

Ook verven op basis van natuurlijke en onschadelijke grondstoffen dienen buiten het bereik van kinderen te worden bewaard. Bij de verwerking van verven op basis van plantaardige eiwitten komt een specifieke geur vrij die bij droging vanzelf verdwijnt.

Natuurlijke stoffen kunnen bij daarvoor gevoelige personen allergische reacties veroorzaken.

 

Tips

Overschilderen van oude (dispersie)muurverven:

De oude verflaag dient stabiel, schoon, mat en enigszins zuigend te zijn. Voor een betere hechting op dergelijke ondergronden adviseren wij om 3% Kreidezeit saffloerolie  aan de aangemaakte verf toe te voegen; dit komt neer op 30 ml olie per kg verfpoeder. De olie wordt pas na de reactietijd aan de aangemaakte en eventueel aangekleurde verf onder voortdurend roeren toegevoegd.

In elk geval dient er op dergelijke ondergronden altijd eerst een proef te worden opgezet om te bepalen of de ondergrond geschikt is.

Vuile ondergronden altijd eerst met een soda-oplossing schoonmaken en daarna met schoon water naspoelen.

 

Caseïneprimer K003145 – 250 gram

 

Eigenschappen

Kleurloze grondering voor Kreidezeit verven op alle zuigende ondergronden. Vermindert de zuiging en zuigingsverschillen.

 

Samenstelling

Caseïne en soda (natriumcarbonaat).

 

Ondergronden

Geschikt voor alle minerale, droge, zuigende en stabiele ondergronden. Ongeschikt voor niet-zuigende, gladde en permanent vochtige ondergronden.

 

Verwerking

Caseïneprimer gelijkmatig met witkwast aanbrengen. Niet verspuiten of rollen. Mag géén glanzende laag vor-men, anders mat schuren. Niet verwerken bij een lucht- of objecttemperatuur onder +8 °C.

 

Aanmaken

Inhoud van de verpakking (250 gram) onder voortdurend roeren toevoegen aan 2 liter water. Roeren met mixer tot een klontvrije massa, min. 30 minuten laten rusten en vervolgens verdunnen met nog 6 liter water.

De aangemaakte oplossing dient binnen 24 uur verwerkt te zijn. Overschilderbaar na minimaal 8 uur.

 

Voorbehandeling

Ondergrond stof- en vetvrij maken, loszittende delen ver-wijderen. Behangerslijm dient volledig te worden weggewassen. Sinterhuid mechanisch verwijderen.

 

Rendement

Inhoud is afhankelijk van de ondergrond voldoende voor 40-60 m2.

 

Oplag en houdbaarheid

In gesloten verpakking op koele, vorstvrije plaats opgeslagen is het poeder minstens 2 jaar houdbaar.

 

Verpakking

Papieren zak à 250 gram.

 

Afval

Productresten niet door de afvoer spoelen maar laten indrogen. Lege of verpakkingen met droge verfresten kunnen bij het restafval. Verpakkingen met vloeibare verfresten dienen als afval van watergedragen verven te worden beschouwd.

 

Waarschuwing

Voor kinderen onbereikbaar opslaan.

.

Gevarenklasse

niet van toepassing – bevat geen gevaarlijke stoffen

 

Deze informatie werd naar de huidige stand van onze ervaringen opge-steld. Vanwege de verwerkingsmethoden en omgevingsinvloeden, alsamede de verschillende eigenschappen van de ondergronden kunnen aan deze tekst van dit informatieblad geen rechten worden ontleend. Voor gebruik dient de verwerker dmv een proefstuk de geschiktheid van dit product vast te stellen. Bij een nieuwe oplage of verandering van samenstelling van het product verliest deze tekst haar geldigheid.(Stand: 30-11-2016)

©Kwarts & Co 2018

1 beoordelen

5 sterren op basis van 1 beoordelingen

j
28 Oct 2018
J. Satijn
04-03-2018 23:06

Prachtig materiaal.