oliën van houten vloeren, tafel- en werkbladen e.d.

oliën van houten vloeren, tafel- en werkbladen e.d.

olie aanbrengen


Olie is een eenvoudige en goedkope manier om houten oppervlakken op een verantwoorde manier tegen vuil, vlekken en slijtage te beschermen. Het voordeel van een olie die volledig bestaat uit natuurlijke ingrediënten is dat het ermee behandelde oppervlak statisch niet oplaadbaar is zoals het geval is bij producten op basis van kunstharsen.

Het aanbrengen is niet moeilijk een geeft uitstekende resultaten als een aantal basisregels in acht worden genomen:

  • olie kan alleen worden aangebracht op kaal en droog hout. Hout waar oude lak-, olie- of wasresten op zitten moeten eerst van de oude lagen worden ontdaan. Oude lak en olie kunnen worden verwijderd door het oppervlak te schuren. Als laatste schuurgang P120 gebruiken, niet fijner. Was kan verwijderd worden door het oppervlak te reinigen met een doek met terpentijnolie. Na droging het hout schuren met P120. Om te controleren of alle resten van de oude afwerklagen verwijderd zijn kan het oppervlak worden afgenomen met een vochtige doek, als het hout gelijkmatig donkerder wordt zijn alle oude lagen verwijderd, wanneer er lichte vlekken zichtbaar worden betekent dit dat er nog resten van lak of olie in het hout aanwezig zijn en dient er opnieuw geschuurd te worden.
  • ook nieuw hout of nog niet eerder behandeld hout dient voor het aanbrengen van de olie geschuurd te worden met P120. Te fijn schuurpapier polijst het oppervlak en belemmert de opname van de olie. Het schuren van het hout dient niet alleen voor het openen van de poriën maar ook voor het verwijderen van een eventuele machineslag (golfvormige sporen van het schaven dwars op de lengterichting van het hout).
  • de verwerkings- en drogingstemperatuur dient gedurende 48 uur minimaal 10°C  te bedragen.  Bij een kamertemperatuur tussen  18-25°C is de olie na 24 uur droog.
  • breng de olie gelijkmatig op met een kwast of roller en geef de olie 10-30 minuten de tijd om door het hout te worden opgenomen. Vervolgens het oppervlak met een niet-pluizende katoenen doek (bijv. een vaak gewassen theedoek) droog wrijven. De olie moet IN en niet OP het hout zitten.
  • Bij sterk zuigende houtsoorten is het vaak noodzakelijk om de olie in meerdere dunne lagen aan te brengen. Dit geldt bijvoorbeeld voor vrijwel alle naaldhoutsoorten zoals vuren, grenen en douglas maar ook voor hardhout zoals beuken en populieren. Bij dergelijke houtsoorten wordt eerst een dunne laag olie aangebracht (ook hier geldt: oppervlak na 10-30 minuten droogwrijven om overtollige olie te verwijderen) en na 24 uur wordt een 2e laag opgebracht. Het hout is pas beschermd als het verzadigd is, dit betekent dat in extreme gevallen zelfs een 3e laag nodig kan zijn.
  • Wanneer het oppervlak onvoldoende droog gewreven wordt dan vormen de olieresten een klevende, glanzende laag. Mochten er onverhoopt toch dergelijke plekken zijn ontstaan dan deze voorzichtig met een scheermesje verwijderen en indien noodzakelijk opnieuw met olie behandelen. Gaat het echter om grotere oppervlakken dan is het verstandiger om het oppervlak te reinigen met de intensief reiniger. Download de (beschrijving intensieve reiniging)
  • De droging van olie is een oxydatieproces: de olie reageert met zuurstof uit de lucht en droogt op tot een vaste laag. Ventileren bevordert de droging evenals voldoende (dag-)licht. In een ongeventileerde, donkere kelder kan de olie zeer lang nat blijven.
  • Bij de droging van de olie komt een kleine hoeveelheid warmte vrij; met olie verzadigde doeken, tissues, sponzen e.d. kunnen daardoor vlam vatten. Gooi deze daarom na gebruik niet achteloos weg maar maak deze doeken e.d. kletsnat en doe ze in een metalen blik of stevige plastic zak of laat ze buiten uitgespreid op een veilige plaats drogen.

 

 

sorteer op:
sorteer op: